• 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

Tuxumli taomlar tayyorlanishini yanada oson, tez va yoqimli qiladigan usullar.

Tuxumni pishirish

1. Nisbatan eskiroq tuxumlarni tayyorlang

“Hozirgina tovuq ostidan olingan” tuxumlarni pishirsangiz, ularni tozalash juda qiyin bo’ladi. Ular qancha ko’p (albatta, saqlash muddati chegarasida) muzlatgichda turgan bo’lsa, pishirgandan keyin ularni po’stidan tozalash shuncha oson bo’ladi.

Tuxumlarning yangiligini baholash uchun qadoqlash muddatiga e’tibor bering: albatta, bu mahsulotning yoshini aniqlashning yuz foizli bo’lmasa-da, nisbatan aniq usuli.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

2. Tuxumlarni muzlatgichdan oling

Gaz plitasi oldida soniyalarni sanab tursangiz ham, doim uch daqiqadan so’ng chala pishgan, besh daqiqa o’tgach esa yaxshi pishgan tuxumga ega bo’lavermaysiz. Ko’p narsa mahsulotning dastlabki haroratiga bog’liq. Tuxumlarni muzlatgichdan olgan zahoti pishiring, shunda kerakli natijaga erishish imkoni ortadi.

Tuxumlarni tozalash

3. Tuxumlar uchun muzli vanna qiling

Hozirgina pishirilgan tuxumlarni muzdek suvga solsangiz, ularni tozalash juda oson bo’ladi: ular po’stidan deyarli sakrab chiqadi.

4. Suv solingan bankadan foydalaning

O’rtacha bankaning uchdan bir qismini suv bilan to’ldirib, ichiga tuxumni soling va ustini yopib, silkiting. So’ngra qopqoqni ochib, banka ichidagi idishga to’king: tuxum po’sti suv bilan birga tushadi, banka tagida esa toza tuxum qoladi.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

5. Tuxumni stol ustida dumalating

Pishirilgan tuxumni sindirib, so’ngra asta kaft bilan bostirgan holda stol ustida dumalatsangiz, po’sti oson artiladi.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

Tuxumni pashot usulida tayyorlash

6. Tuxumlarni alohida idishga chaqing

Eng yangi tuxumlarni olib, ularni qaynoq suvga solishdan avval bittadan alohida idishga chaqing. Bu usul tuxumni ehtiyotkorlik bilan suvga solish va butunligini saqlash imkonini beradi.

7. Kastryul ichida po’rtana hosil qiling

Tuxum oqi va sarig’i idish ichida oqib ketmasligi uchun, qoshiq bilan qaynayotgan suvda po’rtana hosil qiling va tuxumni asta uning markaziga soling.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

8. Tuxumni po’sti ichida avvaldan isiting

Tuxum butun bo’lib qolishi uchun mashhur oshpaz Juliya Chayldning maslahatini qo’llash mumkin. Tuxumni po’sti bilan qaynayotgan suvga 10 soniyaga soling va shundan keyingina uni idish chetiga chaqing. Bunday usul mukammal shakldagi pashotni hosil qiladi.

Tuxumni qovurish

9. Olovni pasaytiring

Qovurilgan tuxum qattiq bo’lib qolmasligi va kuyib ketmasligi uchun tovani qattiq qizdirmang. Sokin olovda tuxum oqi oppoq, sarig’i – yorqin, taom esa – nafis va yumshoq bo’lib chiqadi. Agar omlet jigarrang qarsildoq bo’lishini yoqtirsangiz, plitani baland olovga yoqing.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

10. Kuyishga qarshi qoplamani tanlang

Kuyishga qarshi qoplamali tova ko’plab taomlar uchun kerak bo’ladi, ammo tuxum qovurish uchun juda qo’l keladi. Taom, hattoki yog’siz ham, tova tubiga yopishib qolmaydi va mukammal aylana shaklida qovurilgan tuxumni likopchaga solasiz.

11. Omletni suzgichdan o’tkazing

Nafis omlet pishirmoqchi bo’lsangiz, tuxumlarni ko’pirtirib, suzgichdan o’tkazing. Shunda omletning bir me’yoriyligini buzadigan tuxum oqining yaxshi ko’pirmagan bo’laklari, sariq qobiq parchalari va boshqa aralashmalardan xalos bo’lasiz.

tuxumni to'g'ri pishiramiz

12. Tovani gaz plitasidan o’z vaqtida oling

Tuxumlar juda uzoq vaqt  tayyorlansa, nozikligini yo’qotadi. Tovani olovdan taom oxirigacha tayyor bo’lishiga biroz vaqt qolganida oling. Tuxumlar maromida tayyor bo’lishi uchun idishning issiqligi yetarli bo’ladi.

Telegram, Facebook, Odnoklassniki va VK-dagi kanallarimizga obuna bo’lishni va do’stlaringiz bilan qiziqarli layfxaklarni ulashishni unutmang!